måndag 15 mars 2010

PADDELBYGGE

Jag har även börjat att bygga en paddel. Även här jobbar jag med plexiglas som kommer att utgöra bladen. För att göra skaftet så lätt som möjligt bygger jag upp dessa av ribbor som blivit över vid mitt förra bygge (gran). Dessa måste snedsågas med rätta vinklar och lagom bredd för att diametern på skaftet skall bli de rätta. Ett par provsågningar gjordes och bitarna las upp i cirkel och mättesNär sedan listerna fått sin rätta dimension limmades de ihop. I varje ända borrades hål genom kanterna där ett tunt nylonsnöre drogs igenom. När sedan lim strukits på kanterna drogs snöret ihop varvid listerna la sig snyggt mot varandra och man kunde tejpa ihop det hela för att låta limmet torka.

Slutresultatet blev ett lätt niokantigt trärör som hyvlades och slipades till sin rätta runda form.

DETALJER

Hållaren för rodret tillverkas i 5 mm plexiglas. Själva roderbladet skall gå att förflytta rakt uppåt eller nedåt i hållaren. För att detta skall ske utan störande friktion löper roderbladet på fyra stycken nylonhjul. Dessa är svarvade ur en nylonstav så att det skall passa till rodrets för- respektive akterkant.
I rodrets framkant ligger ett mässingsrör som är uppslipat i framkant där en lina skall ligga som via en trissa är dragen till sittbrunnen. När man drar i denna skal rodret lyftas upp.För att nylonhjulen skall ligga med ett litet tryck mot rodret sitter hjulaxeln i hållarens sidostycken i ”bussningar” av silikon vilket gör att de fjädrar en smula.